De Kringloopwinkel

St. Kringloopwinkels Steenwijk e.o. is een bedrijf met een missie, het weer in omloop brengen van herbruikbare goederen. Op verschillende manieren komen de goederen bij ons vanuit Steenwijkerland en regio. De televisieserieserie op NPO 2 in 2016 en 2017 ‘Het succes van de Kringloopwinkels’ heeft een enorme boost gegeven aan ‘ontspullen’ én aan het bezoeken van onze kringloopwinkels in Tuk en Vollenhove.

Ons werk bestaat uit het aannemen van goederen, deze sorteren, evt. repareren en schoonmaken, prijzen, etaleren en verkopen. Daarnaast zetten we in op een derde leven, wanneer het product niet meer in haar oorspronkelijke functie gebruikt kan worden. Dit doen we op twee manieren. In de eerste plaats door het bewerken van textiel, zodat dit toch weer een functie krijgt. Zo maken we bijvoorbeeld van spijkerbroeken een BBQ-schort, knijperzakken, tochtrollen en meer. Daarnaast bewerken we meubelen zodanig dat deze weer verkocht kunnen worden. Het laatste initiatief voeren we onder de naam: hip-hergebruik.

Wanneer hip-hergebruik voor een product niet meer mogelijk is, gaan we demonteren. Uiteindelijk moet er een hoeveelheid materiaal van één bepaalde soort ontstaan, monostromen genaamd. Bijvoorbeeld al het koper bij elkaar of alleen hout. Ook deze afzonderlijke producten kunnen soms weer verkocht worden.

De kringloopwinkels zijn aangesloten bij BKN (Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland) en ook Social Enterprises, dat betekent dat ze meer doen dan alleen:

“Het in omloop brengen van herbruikbare goederen”.

Zo steunen de Kringloopwinkels het Repair Café, Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, Uitgestelde Koffie, goede doelen gekozen door onze medewerkers én initiatieven die volwaardige deelname aan de maatschappij of het milieu bevorderen.