Het vrijwilligers verhaal

Interview met één van de vrijwilligers van de Kringloopwinkel Steenwijk gehouden in mei 2018. Ook te beluisteren via NPO1.

 

Toos Kamminga (80) was directiesecretaresse op een school, maar werkt al veertien jaar in Kringloopwinkel Steenwijk. Na haar pensionering leek dit haar een goede tijdsbesteding. In die jaren heeft zij de winkel totaal zien veranderen. “Vroeger moest je met je neus dicht door de kledingzakken heen. Nu wordt er veel beter geselecteerd. Nu is de winkel is veel beter georganiseerd en alles ziet er keurig uit.”

 

Toos Kamminga werkt momenteel op de boekenafdeling. Ze denkt dat er ook veel klanten bij zijn gekomen vanwege het aanbod in de winkels: “Het aanbod is enorm. Bij ons vind je niet alleen kleding. Er zijn ook meubels, gereedschap en speelgoed te vinden. We hebben vrijwel alles en het allemaal is van goede kwaliteit. De boekenafdeling lijkt wel een boekenwinkeltje. En mensen komen graag. Er is zelfs een tentje met koffie en eten.”

 

Toch ligt het accent niet alleen op verkoop. Toos Kamminga: “Voor veel vrijwilligers betekent het werk enorm veel. In de Kringloopwinkel Steenwijk zie je mensen helemaal opbloeien. Het werk wat ze hier kunnen doen, geeft veel voldoening”. Toos Kamminga zelf verloor zelf anderhalf jaar geleden haar man. “Het werken bij de kringloop geeft een prettige afleiding. ” Voor mij is het meer dan vrijwilligerswerk.

 

Bekijk de hele radio aflevering hier: Radio 1